În Dojo (sala de antrenament) elevii se respectă între ei, nu se lovesc și nu se jignesc, nu se vorbește tare, se intră în papuci, iar pe Tatami (suprafața de antrenament) se intră numai desculți cu capul descoperit, nu se folosește Dojo pentru îmbrăcare sau dezbrăcare.
Pe Tatami, elevul trebuie să fie curat, unghiile și părul să fie curate, îmbrăcat în kimono iar acesta să fie curat și purtat corect, să nu poarte obiecte sau podoabe în timpul antrenamentului.
Elevul nu are voie să părăsească Tatami, în timpul antrenamentului, decât în cazuri extreme, și numai cu voia instructorului, deoarece îi deranjează pe ceilalți elevi, și arată lipsa de respect față de Sensei și de Dojo.
Pe Tatami se lucrează, nu se vorbește, elevul trebuie să fie tot timpul concentrat asupra antrenamentului, să păstreze o ținută marțială, demnă, indiferent de oboseală.
La antrenament se vine pregătit atât fizic cât și psihic, ca să poți stăpâni setea, foamea sau alte nevoi până la sfârșitul lecției.
Fii modest și ai răbdare, cu fiecare antrenament progresezi câte puțin.
În Dojo-ul de Aikido nu se practică alte sporturi. Exercițiile de Aikido făcute cu seriozitate și sinceritate sunt suficiente pentru dezvoltarea oricăror calități fizice sau psihice.
Exercițiile de Aikido se fac cu viteză mică, dar cu Ki (voință, energie) mult, deoarece dacă sunt executate corect nu pot produce accidente, orice accident este dovada indisciplinei celui accidentat.
La sfârșitul antrenamentului, după salut, elevii trebuie să părăsească imediat Tatami, pentru a elibera Dojo.
Aikido – calea (metoda) de armonizare a energiilor; se descompune în trei kanji (părți de vorbire) cu următoarea semnificație:
Aikidoka – persoana care practică Aikido
Kamae – poziția de gardă
Ma-ai – distanța optimă până la partener
Tekatana – sabia mâinii
Sabaki – mișcare, rotație, eschivă, apărare
Irimi (Omote) – intrare directă (pozitivă) prin interior
Tenkan (Ura) – intrare prin exterior (negativă) cu preluarea atacului și rotația corpului
Ukemi – cădere
Nage – persoana care se apără
Uke – persoana care atacă
Za – poziție de repaus în genunchi
Agura – poziție de repaus cu picioarele încrucișate
Kokyu – forța respirației
Kyu – grad pentru elevi
Dan – grad pentru avansați, cu experiență
Keikogi – costumul pentru practica Aikido